آشنایی با ماهی کلیکا
08 /
خرداد /
1398
ماهی کلیکا که دارای نام علمی Clupeonella Cultriventris می باشد . نوعی شاه ماهی است و از تیره شگ ماهیان است. این ماهی اولین بار در دریاهای سیاه و دریای آزوف و در رودخانه های دانوب ، نیستر ، دنیپر ، بوگ جونوبی ، دن و کوبان دیده شده است. در ایران مدت زمانی ماهی کاسپین تیولکا به نام کلیکا می شناختند.

ماهی کلیکا جزوء ماهی های با ارزش شیلات در دریای خزر می باشد و سهم بزرگی در چرخه خوراک آبزیان دارد. نقش این ماهی در دریای خزر مانند نان است. این ماهی خوراک ماهی های خاویاری ، سگ های آبی ، زالونها و ماهی های آزاد می شود.
سه دسته اصلی از این ماهی وجود دارد:
کیکای معمولی Clupeonella delicatula
کیکای آنچوی C . engrauliformis ( در دریای خزر بیشتر دیده می شود)
کیکای چشم درشت C.grimmi
ویژگی های ماهی کلیکا
- طول این ماهی بین 10 تا 13 سانتی متر است و حداکثر تا 15 سانتی متر می رسد.
- بیشترین طول عمر 5 سال می باشد.
- ماهی کلیکا در عمق 6 تا 30 متری زندگی می کند.
- این ماهی دارای چربی حدود 12 درصد وزن بدنش دارد.
- کپل شکمی این ماهی فلس دار می باشد.
- ماهی کلیکا دارای دو استخوان فک فوقانی است .
- تعداد خار آبششی در حدود 50 تا 60 عدد دارد.
- دارای پلک سوم نیست.
- کلیکا را در رودخانه های سفید رود و انزلی نیز مشاهده کرده اند.
- فلس های آن دایره ای است.
- وزن آن 7 تا 10 گرم است.
بررسی زیست شناسی انواع ماهی کلیکا
کلیکای آنچوی جزوء ماهی های گرما دوست است و در آب هایی که دمای بالاتری دارد زندگی می کند. این ماهی دور از ساحل زندگی می کند و در همان جا تخم ریزی می کند. این نوع از ماهی کلیکا در تامین غذای آبزیان دیگر نقش مهمی دارد و در دریای خزر بسیار دیده می شود. این گونه از ماهی کلیکا در سن 2 تا 3 سالگی بالغ می شود.
ارزش غذایی ماهی کلیکا
با وجود اینکه این ماهی کوچک است ولی دارای ارزش غذایی بالایی است و در بعضی مواقع از گوشت و مرغ نیز بالاتر است. این ماهی در دسته ماهی های کم چرب قرار دارد و بیش از 70 درصد از وزن آن را پروتئین تشکیل می دهد. کیفیت پروتئین این ماهی با وجود اسید های آمینه موجود در آن با گوشت قرمز برابری می کند و هضم آن بسیار سریع است و بیش از 90 درصد آن جذب بدن می شود. البته چربی و گوشت این ماهی در فصول مختلف تغییر می کند. چربی ماهی کیلکا غیر اشباع است و حاوی امگا 3 می باشد. گوشت این ماهی سرشار از ویتامین های محلول در آب و ویتامین های گروه B ، A و D است. قسمت اعظم بافت این ماهی را آب تشکیل می دهد و همین امر باعث می شود در رژیم های لاغری مورد استفاده قرار گیرد. این ماهی چون کوچک است معمولا با پوست و استخوان مصرف می شود و همین امر باعث می شود تا ید و کلسیم موجود در آن به کلی استفاده شود این ماهی برای خانم های باردار و افرادی که یائسگی و بلوغ را پشت سر می گذارند بسیار مناسب می باشد.