یک جایزه بزرگ برای اولین خرید شما! بیشتر بدانید >

مرغ بومی و شرایط نگهداری آن

طیور


مرغ بومی و شرایط نگهداری آن


پرورش طیور به ویژه مرغ بومی از گذشته های دور در ایران رایج بوده است. امروزه نیز در بیشتر روستاهای کشور با کمترین هزینه و امکانات پرورش مرغ خانگی صورت می گیرد. پرورش مرغ خانگی برخلاف سایر طیور صنعتی از بازده اقتصادی زیادی برخوردار است. مهمترین هدف پرورش مرغ بومی تولید پروتئینی است که معمولاً از ضایعات کشاورزی و همچنین باقیمانده غذا در روستا به وجود می آید. البته اگر تجهیزات بیشتر و بهتر را فراهم سازیم  با همین هدف می توان در مرغداری‌ها گله های بزرگ تری داشته باشیم.

مرغ خانگی یا بومی چیست؟

پر استقبال ترین انواع طیور برای تولید و پرورش مرغ بومی می باشد. مرغ های بومی بسیار پرخور، سرحال و قوی هستند. آن ها تحرک زیادی دارند. مرغ های بومی دارای منقاری قوی و کوتاه هستند. هفتاد درصد بدن مرغ از آب تشکیل شده به طور معمول هر چهار مرغ در شبانه روز یک لیتر آب می خورند. عمر مرغ حدود ۳ الی ۴ سال است البته با حفاظت و مراقبت ویژه از۷ الی ۸ سال تجاوز نمی کند . مرغ های بومی به منظور پرورش به دو دسته تقسیم می شوند :دسته اول برای تولید و مصرف تخم مرغ که اندازه آنها کوچک است و نیرومند،دسته دوم مرغ گوشتی که رشد آنها سریع و بزرگ هستند.

مزایای پرورش مرغ بومی

مرغ های بومی نوعی نژاد بسیار مقاوم به شمار می آیند. یعنی نسبت به طیور صنعتی دیرتر مریض می‌شوند. نسبت به مرغ صنعتی تلفات کمتری دارند. برعکس طیور صنعتی که انسان در تغذیه آن مسئولیت دارد در مرغ های بومی حدود ۴۰ درصد خوراک را خود مرغ به دست می آورد. هزینه نگهداری و پرورش در مرغ های بومی بسیار کم و مقرون به صرفه است.

تخم مرغ های مرغ بومی دارای خواص و مواد مغذی زیادی است و مشکلات کمتری نسبت به سایر طیور صنعتی دارند.

نوع تغذیه

میزان و نوع تغذیه مرغ به سن و فعالیت ان بستگی دارد. خوراک مرغ باید دارای انرژی لازم، پروتئین، ویتامین، مواد معدنی و آب کافی باشد. مکمل‌های انرژی زا می‌تواند در کنار خوراک مرغ سلامتی و میزان تخم گذاری مرغ را تقویت کند. مکمل های انرژی زا ترکیبی از جیره ها، دانه ها و محصولات جانبی می باشد.

دو غریزه کرچی و پرریزی

در مرغ های بومی بعد از یک دوره تخم گذاری به طور معمول مرغ کرچ می شود. در این مدت مرغ میل به استراحت در مکان های تاریک دارد. همچنین تغذیه او کم شده و تخم گذاری نمی کند. عواملی که در این غریزه همکاری می کنند گرم شدن هوا، روشن نبودن آشیانه وجمع نکردن مرتب تخم مرغ ها است. زمان پرریزی آن معمولا بعد از یک دوره تخم گذاری است. یکی از مشخصه های مرغ خوب همین است که دیرتر دچار پرریزی می شود. این مرغ ها بعد از ۱۲ ماه دچار پرریزی میشوند. عواملی که با این غریزه همکاری می‌کنند شامل بیماری های انگلی ،گرم شدن محیط و تغذیه می باشد.

جمع بندی

برای اینکه مرغ بومی تولید خوبی داشته باشیم باید در تغذیه و اصول بهداشتی مربوط به آن‌ها نکاتی رارعایت کنیم. نکاتی که ما را در پرورش مرغ خانگی به نتیجه دلخواه می رساند. شامل تمیز نگهداشتن آبخوری ، دانخوری و آشیانه ،کنترل نور و حرارت مناسب آشیانه، خارج کردن روزانه تخم مرغ ها از آشیانه ،شناسایی و جدا کردن مرغ های کرچ و همچنین مرغ های بیمار میباشد.

 

 

قبل
خوراک مناسب برای انواع گاو و گوساله
بعد
طراحی و تولید فرغون دامداری و مرغداری

ارسال نظر




همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.

* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.